Συλλογος Ποντιων Ελευσινας

Στην πόλη της Ελευσίνας οι Πόντιοι πρωτοεμφανίζονται με τη μικρασιατική καταστροφή το 1922 και από μαρτυρίες πιο πριν τη μαύρη και τη σκοτεινή περίοδο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από το 1916 έως το 1922 από το Κεμαλικό καθεστώς των Νεότουρκων, όπου το μεγάλο κύμα εγκαταστάθηκε στη Βόρεια Ελλάδα και οι υπόλοιποι στην τότε Σοβιετική Ένωση. Το μεγαλύτερο όμως κύμα νεοπροσφύγων Ποντίων, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην πόλη μας στην περιοχή Αεροδρομίου Ελευσίνας είναι την περίοδο 1968-1973 και μετέπειτα από το 1980 έως και σήμερα. Οι Πόντιοι ήρθαν στην Ελευσίνα από τις χώρες της πρώην Σοβ. Ένωσης (Όσοι απέμειναν εκεί, από τις Σταλινικές διώξεις και εκτελέσεις το 1949 εξορίστηκαν από τον Καύκασο στην Ασιατική Ρωσία με 50.000 θύματα με το πρόσχημα των αντικαθεστωτικών. Δεύτερο ολοκαύτωμα μετά από αυτό των Τούρκων).
Ο Σύλλογος Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα» ιδρύθηκε ανεπίσημα το 1976 και επίσημα με καταστατικό το 1981. Οι σκοποί του είναι, η πνευματική ανάπτυξη των μελών αυτού, των κατοίκων της περιοχής αυτής, της Ελευσίνας και ιδιαίτερα των νέων. Αυτό επιτυγχάνεται με σειρά εκδηλώσεων πολιτιστικών, εκπολιτιστικών, κοινωνικών και ψυχαγωγικών όπως η συγγραφή των χρονικών του Πόντου, συγκέντρωση και έκθεση λαογραφικού υλικού, δημιουργία βιβλιοθήκης, συνεργασία με τα σχολεία, χορήγηση υποτροφιών σε μαθητές και σπουδαστές, διαλέξεις, καθώς επίσης εκδρομές, συνεστιάσεις, γιορτές, πνευματικοί διαγωνισμοί, έκδοση περιοδικού κλπ.
Αυτή τη στιγμή λειτουργούν χορευτικά τμήματα που απαρτίζονται από 60 παιδιά,τμήμα γυμναστικής για γυναίκες, τμήμα μοντέρνου χορού, δανειστική βιβλιοθήκη με πολλά και σημαντικά βιβλία από το αρχείο του Πόντου. Το σημαντικότερο είναι η επιτροπή νεολαίας, η οποία, θέτει τα προβλήματα και τις ανησυχίες της στο Δ.Σ. και έτσι προσπαθούμε να κρατάμε μακριά τα παιδιά από τις μάστιγες της εποχής.
Σε ετήσια βάση, οι δραστηριότητες του συλλόγου είναι η πρωτοχρονιάτικη γιορτή για τους μικρούς μας φίλους με κλόουν και θέατρο σκιών όπου μοιράζονται δώρα – η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας – τα κάλαντα όπου τα παιδιά με τις παραδοσιακές στολές επισκέπτονται όλα τα σπίτια της περιοχής – το ετήσιο γεύμα που παραθέτει ο σύλλογος για να τιμήσει τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας – η ετήσια χοροεσπερίδα όπου βραβεύονται οι επιτυχόντες μαθητές στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. – τριήμερη εκδρομή στη μητέρα των Ποντίων την Παναγία Σουμελά στο όρος Βέρμιο – τη διοργάνωση σε υπαίθρια εκδήλωση κάθε Σεπτέμβριο του «Ποντιακού συναπαντήματος» μαζί με εικαστική έκθεση βιβλίων, φωτογραφιών κλπ – συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων στα λαογραφικά φεστιβάλ στα πλαίσια των «ΑΙΣΧΥΛΕΙΩΝ» καθώς και η συμμετοχή σε άλλα φεστιβάλ στην Ελλάδα.

Founding date
1976

Διεύθυνση

Διεύθυνση:

Ευκλείδη και Φιλικής Eταιρείας, Ελευσίνα

Τηλέφωνο:
Πώς θα Πάτε :

Αφήστε μια κριτική

Αξιολόγηση
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed