Στο λόφο των αρχαιοτήτων πάνω από το τελεστήριο των ελευσινίων μυστήριων είναι κτισμένη η εκκλησία αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου.

Ο λόφος των αρχαιοτήτων δεσπόζει στο κέντρο της πόλης και είναι εμφανής από τα περισσότερα σημεία της, όσα τουλάχιστον δεν καλύπτονται με πολυώροφα κτίρια.

Η οχυρή αυτή θέση, που απομακρυνόταν και από το ιδιαίτερα βαλτώδες μέχρι πρόσφατα έδαφος, καθώς και η χρήση της γης ως χώρος των ελευσίνιων μυστηρίων αποτέλεσε το κίνητρο για την επάλληλη οικοδόμησή της.

Στο λόφο αυτό, πάνω από το αρχαίο τελεστήριο είναι και το αφιερωμένο στην Παναγία τη Μεσοσπορίτισσα εκκλησάκι,  γνωστό στην περιοχή ως Παναγίτσα, που εορτάζει στις 21 Νοεμβρίου, στα Εισόδια της Θεοτόκου.

Η γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου ήταν και είναι ξεχωριστή για τους κατοίκους γεωργικών περιοχών, γιατί πέρα από τη λατρευτική σημασία η Θεοτόκος είναι και προστάτης των αγροτών των περιοχών αυτών, που γιορτάζουν την Παναγία σαν «μεσοσπορίτισσα».

Η γιορτή τοποθετείται ακριβώς στην εποχή του χρόνου που η σπορά βρίσκεται περίπου στη μέση. Την ημέρα αυτή βράζουν
διάφορα δημητριακά και όσπρια, τα πολυσπόρια, και τα πηγαίνουν στην εκκλησία να ευλογηθούν. Έπειτα όλη η οικογένεια τρώει από αυτά και εύχεται καλή καρποφορία. Λένε ότι τα σπαρτά που σπέρνονται μέχρι τις 21 Νοεμβρίου φυτρώνουν γρηγορότερα και αυτό ακριβώς το σκοπό έχουν και οι προσευχές στη χάρη της Παναγιάς: είναι για την καλή σοδειά. Είναι προφανές ότι η αφιέρωση του ναού στην Παναγία τη Μεσοσπορίτισσα δεν είναι τυχαία επιλογή.

Οι κάτοικοι δίνουν στην Παναγιά το ρόλο της αρχαίας Δήμητρας και έτσι σιγουρεύονται ότι η αγροτική τους παραγωγή δε θα είναι ευάλωτη στις καιρικές συνθήκες, αλλά η θεϊκή ευλογία θα την προστατεύει. Και πράγματι ο κάμπος της αγροτικής Ελευσίνας είχε άφθονα σιτηρά.

Εορτασμός της Παναγίας Μεσοσπορίτισσας

Διεύθυνση

Διεύθυνση:

Νικολαΐδου 47-49, Ελευσίνα 192 00

Πώς θα Πάτε :

Αφήστε μια κριτική

Αξιολόγηση
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed