Ιερό Ναό της Ανάληψης.

Ο μητροπολιτικός ναός της Ανάληψης του Χριστού βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Μαγούλας απέναντι από το κοινοτικό κτίριο. Γιορτάζει την 1η Ιουνίου.

Στον αυλόγυρο της εκκλησίας υπάρχει και μια Αναθηματική στήλη για τους ήρωες της Μαγούλας που σκοτώθηκαν στον ελληνοαλβανικό πόλεμο αλλά και στον πόλεμο της Κορέας. Στη στήλη αναγράφεται “Οι κάτοικοι της Μαγούλας εις μνήμην των υπέρ πατρίδος πεσόντων συμπολιτών των την στήλην ταύτην ανήγειρον”

Ο Ναός είναι παλαιός που σύμφωνα με τον ιστορικό-λαογράφο Βαγγέλη Λιάπη δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το πότε ακριβώς χτίστηκε.

Για την ιστορία του ναού έχουμε τις εξής πληροφορίες από το βιβλίο “Η Μαγούλα, έτσι γεννήθηκε και ξεκίνησε” του Βαγγέλη Λιάπη, Έκδοσης Κοινότητας Μαγούλας 1999.
“…Για τον μητροπολιτικό ναό της Μαγούλας που τιμά τη μνήμη της Ανάληψης του Χριστού δεν έχουμε στοιχεία πότε άρχισε να χτίζεται. Επίσης δε βρέθηκαν περιστατικά που να αναφέρονται στο χτίσιμο του ναού, κάποια σχέδια, κάποιος μηχανικός, κάποιοι χορηγοί, στοιχεία που θα μας έδιναν σαφέστερες πληροφορίες.

Μερικοί έλεγαν στην Μαγούλα ότι δούλεψε όλο το χωριό. Μα ήταν φυσικό. Η νοοτροπία της ομαδικής προσπάθειας που κυριαρχούσε τότε, οδηγούσε οπωσδήποτε σε αυτό το συμπέρασμα. Ειδικότερα έλεγαν ότι κουβαλήθηκαν πωρόλιθοι από την Αίγινα και ότι του κουβαλούσαν Μαγουλιώτες με τα κάρα τους από το λιμάνι της Ελευσίνας. Αυτό μου το επιβεβαίωσε και ο πατέρας μου, που μου είπε ότι, όταν ήταν μικρός τον έπαιρνε μαζί του ο πατέρας του στο κάρο με ψαρί άλογο και κουβαλούσαν πέτρες για την Ανάληψη και για τον Άγιο Γιώργη της Ελευσίνας.

Υπάρχει γραπτό στοιχείο για το πότε λειτούργησε η εκκλησία της Μαγούλας και σαν χρονιά αναφέρεται το 1885.

Η ομοιότητα στο χτίσιμο, της εκκλησίας της Μαγούλας με τον Άγιο Γιώργη της Ελευσίνας (δυστυχώς τον σουβάντισαν κάτι έξυπνα κεφάλια) μας οδηγεί στη σκέψη ότι πρόκειται για ναούς που χτίστηκαν την ίδια εποχή….”


Διεύθυνση

Διεύθυνση:

κεντρική πλατεία της Μαγούλας

Τηλέφωνο:
Πώς θα Πάτε :

Αφήστε μια κριτική

Αξιολόγηση
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed