Ανακαλύψτε την Ελευσίνα.

Εκείνο που χαρακτηρίζει τον αστικό ιστό της Ελευσίνας με τη χαμηλή δόμηση -οφείλεται στο στρατιωτικό αεροδρόμιο που βρίσκεται δίπλα της- είναι τα πολλά και φροντισμένα παλιά σπίτια με τις κεραμοσκεπές και τις αυλές, τους κήπους και τα περιβόλια. ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «Ελευσίνα».

Η Ελευσίνα, λοιπόν, συναντάται μόλις 20 χλμ. μακριά από την Αθήνα και προσεγγίζεται οδικώς σε μια ιδιαίτερα άνετη διαδρομή (ιδίως μέσω Αττικής Οδού). Η πόλη είναι γνωστή παγκοσμίως για την πολιτισμική και ιστορική της κληρονομιά, μιας και το ιερό της Ελευσίνας υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα λατρευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου. Εδώ, μάλιστα από τη Μυκηναϊκή Εποχή ως το τέλος του 4ου αιώνα μ.Χ. λατρευόταν συνεχώς η θεά Δήμητρα, θεά της ανανέωσης της φύσης και της βλάστησης των σιτηρών, που δίδαξε στους Ελευσίνιους την καλλιέργεια της γης και τις ιερές τελετές, τα πάνσεπτα μυστήρια, για τα οποία αξίωσε απόλυτη μυστικότητα (Ελευσίνια Μυστήρια).

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τον Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας για να θαυμάσετε από κοντά μνημεία που προέρχονται κυρίως από την αρχαιοελληνική και τη ρωμαΐκή περίοδο και έχουν ως βασικό τους θέμα την αρπαγή της Περσεφόνης. (Είσοδος: 3 ευρώ/ ενιαίο εισιτήριο για τον αρχαιολογικό χώρο & το μουσείο, ανοιχτά: Τρίτη-Κυριακή: 08.00-15.00, τηλ. 210 5446019).
Εισερχόμενοι στον αρχαιολογικό χώρο, θα αντικρίσετε τη Ρωμαϊκή Αυλή, στην οποία υπάρχουν ο ναός της Προπυλαίας Αρτέμιδος, η Εσχάρα, η Ρωμαϊκή Κρήνη και οι δύο Θριαμβικές Αψίδες. Στη συνέχεια θα δείτε το Ιερό της Δήμητρας από τα Μεγάλα Προπύλαια, δίπλα από τα οποία βρίσκεται το Καλλίχορον Φρέαρ. Τέλος την προσοχή σας θα τραβήξουν τα Μικρά Προπύλαια και το Τελεστήριο.

Αν ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος κυριαρχεί στη γενέτειρα του Αισχύλου, στον οποίον αξίζει να αφιερώσεις έστω λίγο χρόνο για να αισθανθείς κάτι από τη μυστηριακή ενέργεια των σημαντικών ιερών τελετών της αρχαιότητας, μεγάλο επίσης ενδιαφέρον έχει το παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Κατά μήκος της παραλιακής οδού Κανελλοπούλου βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά μνημεία βιομηχανικής ανάπτυξης της πόλης. Πρόκειται για τη σαπωνοποιία- ελαιουργείο των αδελφών Χαριλάου του 1875 και τις οινοπνευματοποιίες Κρόνος και Βότρυς, οι οποίες άρχισαν να λειτουργούν στις αρχές του 20ού αιώνα. Κτιριακά συγκροτήματα εντυπωσιακά, επιβλητικά που δίνουν μια εικόνα για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Ελευσίνας με επίδραση στην τοπική κοινωνία.

Οι μαρίνες της πόλης προσφέρονται για χαλαρές βόλτες, ενώ το μικρό ψαρολίμανό της είναι σημείο συνάντησης και έντονης κοινωνικότητας.

Στην Ελευσίνα, θεωρείται must το σεργιάνι στην πεζοδρομημένη οδό Νικολαΐδου που εφάπτεται του αρχαιολογικού χώρου. Κατά μήκος του πεζόδρομου, στα ισόγεια των χαμηλών κτιρίων λειτουργούν, το ένα δίπλα στο άλλο, καφέ, μπαρ, μεζεδοπωλεία, εστιατόρια.

Αν πάλι επιλέξεις να καθίσεις στην κεντρική πλατεία της πόλης, την πλατεία Ηρώων, θα νομίσεις ότι βρίσκεσαι σε μια μεγάλη αγκαλιά.

Μια αγκαλιά που απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Διεύθυνση

Διεύθυνση:

Ελευσίνα

Πώς θα Πάτε :

Αφήστε μια κριτική

Αξιολόγηση
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed