Αγ. Ζαχαρίας

Μεταβυζαντινό παρεκκλήσι  του 15ου αιώνα που είναι χτισμένο πάνω στα θεμέλια του μεσαίου κλίτους Βασιλικής του 5ου αιώνα.

O Ναός μαρτυρεί ότι στο κτίσιμο του χρησιμοποιήθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη από τον αρχαιολογικό χώρο.  Από εύρηματα διαπιστώθηκε ότι εκεί ήταν μια από τις τρεις παλαιοχριστιανικές εκκλησίες του 4ου η 5ου αιώνα που βρέθηκαν στην πόλη μας.

Στο τέλος της Ιεράς οδού και λίγο πριν από το Ιερό της Δήμητρας,  χτίστηκε η Βασιλική του Αγίου Ζαχαρία που το δάπεδο της κοσμούσε αναπαράσταση με την Δήμητρα να δίνει στάχια στον Τριπτόλεμο και το πρωτότυπο του βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο. Συσχετισμός και συμβολισμός για την γενικότερη διαλεκτική μεταξύ του παλιού και του καινούργιου και συγκεκριμένα της παλαιάς θρησκείας και του Χριστιανισμού. Ο ναός αφιερώθηκε στον Άγιο Ζαχαρία  που σημαίνει στα Εβραϊκά θεοδόξαστος  και εορτάζεται την 5η Σεπτεμβρίου ,περίπου τις μέρες που παλαιότερα τελούνταν τα Μεγάλα Μυστήρια. Ο Θεοφάντης ο Γραπτός, στον κανόνα που έγραψε για τον Άγιο Ζαχαρία, τον προσφωνεί ως Ιεροφάντωρ, Θεοφάντωρ, Ιερομύστα και έτσι η συσχέτιση με τους Μύστες και με τον Ιεροφάντωρα της Δήμητρας – που έβγαινε με τα Ιερά αντικείμενα και τα πρόβαλλε στους μυημένους – γίνεται πιο έντονη. Ο Άγιος Ζαχαρίας, ήταν ιερέας στα Ιεροσόλυμα και στην πόλη μας είναι ο προστάτης των αρτοποιών και γι αυτό παλαιότερα τα αρτοποιεία παρέμεναν κλειστά στην γιορτή του. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην αυλή του ναού λειτούργησε το πρώτο Δημοτικό σχολείο αρρένων μετά την επανάσταση του 1821.

Διεύθυνση

Διεύθυνση:

Πλατεία Ηρώων, Ελευσίνα

Πώς θα Πάτε :

Αφήστε μια κριτική

Αξιολόγηση
-
-
-
-
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed