Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα: km
Set radius for geolocation

HerMa HUB: Ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών μέσω του πολιτισμού 

HerMa HUB:  Ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών μέσω του πολιτισμού 

Ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών μέσω του πολιτισμού 

Περισσότεροι από 30 Σύλλογοι στο Συνέδριο HerMa HUB: Οι κοινότητες στο προσκήνιο

Στο πλαίσιο των δράσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Ελευσίνα 2021, περισσότερες από 30 ομάδες πολιτών από την Αθήνα, την Ελευσίνα και την περιφέρεια (Κρήτη, Ιόνιο, Ήπειρο, Πελοπόννησο, Μακεδονία, Σποράδες κ.α) μαζί με προσκεκλημένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό συναντήθηκαν για πρώτη φορά, συστήθηκαν και αντάλλαξαν πληροφορίες και καλές πρακτικές κατά τη διάρκεια του του συνεδρίου “Οι Κοινότητες στο Προσκήνιο: Η Εμπειρία της Ενεργοποίησης Πολιτών μέσω της Πολιτιστικής Κληρονομιάς” (HerMa HUB: Fostering Communities), που πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα 6 & 7 Δεκεμβρίου.

Την πρώτη ημέρα, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι της Ελευσίνας (Η Ένωση Δωδεκανησίων Ελευσίνας Ταξιάρχης Μιχαήλ ο Παερμιώτης, η Ένωση Κρητών Ελευσίνας Η Μεγαλόνησος, ο Λαογραφικός Σύλλογος Το Αδράχτι, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας, ο Σύλλογος Πελοποννησίων Ελευσίνας, ο Σύλλογος Ποντίων Ελευσίνας Νέα Τραπεζούντα και ο Σύλλογος Συμιακών Ελευσίνας Ο Μιχαήλ Αρχάγγελος) «ήρθαν στο προσκήνιο», συστήθηκαν και παρουσίασαν το έργο τους αλλά και κάποιο έθιμο του τόπου τους.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε η Λένα Στεφάνου (Δρ. Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος. Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. HERITΛGE Public Officer) και ο Άρης Αναγνωστόπουλος (Honorary Lecturer University of Kent. HERITΛGE Public Director) οι οποίοι έθιξαν μεθόδους, ζητήματα και προοπτικές σε σχέση με την Ενεργοποίηση των Κοινοτήτων. O Juanjo Pulido, συνυπεύθυνος της ομάδας UNDERGROUND Archaeology Heritage & People και συνιδρυτής του διεθνούς συνεδρίου Congreso SOPA, επεσήμανε τη διάκριση ανάμεσα στην επιστημονική και στην παραγόμενη γνώση για την πολιτιστική κληρονομιά, μίλησε για έννοια της συμμετοχικότητας και ανέλυσε τις παραμέτρους που καθορίζουν τα συμμετοχικά εγχειρήματα. H Ελένη Τζιρτζιλάκη (Διδάκτωρ Αρχιτέκτων-Community Artist, Δίκτυο Νομαδικής Αρχιτεκτονικής) έθεσε το ζήτημα της κοινότητας ως παρέμβασης και αναφέρθηκε στο ρόλο του καλλιτέχνη σε αυτή αναδεικνύοντας ενδιαφέρουσες πτυχές των εφήμερων, φαντασιακών, συγκρουσιακών και μη ομογενών κοινοτήτων. Η Έλενα Στεφανοπούλου (King’s College London) μίλησε για τη σειρά από ζητήματα που προκύπτουν από τη διττή λειτουργία των πάρκων ως ψυχαγωγικών και αρχαιολογικών χώρων  και η Dr Bryony Onciul (University of Exeter) απάντησε σε ερωτήματα που αφορούν την εμπλοκή των επαγγελματιών της κληρονομιάς με τις κοινότητες.

Στο τέλος της βραδιάς Έλληνες και ξένοι εμπειρογνώμονες (Γιάννης Δρίνης, Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων, ΥΠΠΟΑ), Κατερίνα Κωνσταντίνου, Ιστορικός τέχνης, υποψήφια διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου, Φεστιβάλ Πάρου), Άρης Αναγνωστόπουλος και Λένα Στεφάνου) μαζί με τους προσκεκλημένους ομιλητές, έκαναν έναν δημιουργικό διάλογο για θέματα ενεργοποίησης των κοινωνικών ομάδων και προσέγγισαν την ανάπτυξη δομών συνεργασίας με πολιτιστικές ομάδες και πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής τους κληρονομιάς παρουσιάζοντας και αναλύοντας καλές πρακτικές, επικρίσεις και πιθανές κατευθύνσεις.

Οι εργασίες της δεύτερης μέρας του συνεδρίου  «Οι Κοινότητες στο Προσκήνιο: Η Εμπειρία της Ενεργοποίησης Πολιτών μέσω της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», φιλοξενήθηκαν στο δημαρχείο Ελευσίνας, το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου. Αρχικά, το πρωί, το ισόγειο του κτηρίου αποτέλεσε τον πλούσιο σε φώς εκθεσιακό χώρο όπου περισσότεροι από 25 πολιτιστικοί φορείς από την Ελευσίνα, αλλά και διάφορα μέρη της Ελλάδας που μετείχαν στο συνέδριο είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, αλλά και με το κοινό, ενώ στη συνέχεια στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, έλαβε χώρα το  Βιωματικό Εργαστήριο «Συμμετοχικός Σχεδιασμός Πολιτιστικών Περιπάτων».    

Στόχος του συνεδρίου που ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας και ολοκληρώθηκε εκεί το επόμενο απόγευμα, ήταν να παρουσιαστούν καινοτόμες θεωρίες και πρακτικές ενεργοποίησης τοπικών κοινωνιών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία που έχουν για τη διατήρηση και προώθηση του πολιτισμού. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως «πώς ενεργοποιούνται οι κοινότητες πολιτών μέσω του πολιτισμού», «με ποιες μεθόδους» και «ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές ενεργοποίησης των τοπικών κοινοτήτων μέσω της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Το φουαγιέ του δημαρχείου γέμισε με  τραπέζια στα οποία οι εκπρόσωποι των συλλόγων ανήρτησαν αντικείμενα και πληροφοριακό υλικό σχετικό με τη δράση τους. Ο  Βαγγέλη Κυριακίδης, διευθυντής του Heritage Management, του φορέα που διοργάνωνε το συνέδριο, στο σύντομο χαιρετισμό του καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και εν συνεχεία ο Δημήτρης Λιάσκος, αντιδήμαρχος αρμόδιος για τα θέματα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, απεύθυνε το δικό του χαιρετισμό, εκ μέρους του δήμου Ελευσίνας. Ο κ. Λιάσκος ανέφερε πως η Ελευσίνα είναι μια πόλη με πολιτιστική φυσιογνωμία και διαχρονική παραγωγή πολιτισμού,  ανοιχτή στο διάλογο και την ποικιλία της πολιτιστικής έκφρασης. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο δήμος δίνει χώρο έκφρασης στους εθνικοτοπικούς και πολιτιστικούς συλλόγους και στηρίζει τη δράση τους. Κλείνοντας   ευχαρίστησε τους παριστάμενους για τη συμμέτοχη τους και εξέφρασε την ευχή οι σύλλογοι να διαμορφώσουν με επιτυχία την ατζέντα των μελλοντικών δράσεων και συνεργασιών. Ακολούθως, η Κέλλυ Διαπούλη καλλιτεχνική διευθύντρια στην «Ελευσίνα 2021» μίλησε για την προετοιμασία του καλλιτεχνικού προγράμματος και αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν γίνει ως τώρα.

Λίγα λόγια για το σύλλογο που εκπροσωπεί, είπε καθένας, στη συνέχεα on camera και οι εργασίες του συνέδριου μεταφέρθηκαν στο 2ο όροφο για να ακολουθήσει το βιωματικό εργαστήρι. Εκεί, εκπρόσωποι  έξι συλλόγων παρουσίασαν αντικείμενα όπως ένα σκάφανδρο, έναν αποστακτήρα, μία λύρα, ένα αδράχτι και είπαν μια ιστορία που συνδέει το συγκεκραμένο αντικείμενο με το σύλλογο.